mandala tekenen

Het ontstaan van intuitieve mandala’s


Voorbeelden
 

Zwaar Hoofd, 2009.

mandala tekenenmandala tekenen

mandala tekenen mandala tekenen

Omschrijving:
Bij deze mandala had ik vooraf geen specifiek thema. Ik ging daarom gewoon op mijn gevoel van dat moment af. Luisterend naar mijn gevoel begon ik met twee gebogen lijnen. Voor mij vormden die lijnen samen twee veertjes, als v-vorm zwevend door de ruimte (1). Tussen die veertjes kwam daar een 'persoon' (2). Dit groeide uit tot een steeds zwaarder geheel. Ik draaide het tekenpapier een kwartslag: het hoofd kwam daardoor op de grond buiten de cirkel terecht, de veertjes met zich meenemend (3). Uiteindelijk speelt de hele omgeving buiten de cirkel mee in een spel van donker en licht, van zwaar en luchtig (4).

Betekenis:
In het begin had ik geen enkel idee hoe de mandala er uit zou komen zien. Pas op het einde werd het me duidelijk dat mijn hoofd te vol en te zwaar was om rechtop te kunnen blijven. Door het dichte dikke zwart op m'n hoofd ziet mijn oog niets anders dan de donkerte, terwijl het daar omheen zo volop licht is. De mandala in zijn geheel vertelt me dat er licht en luchtigheid genoeg te ervaren is als ik voorbij of over het donker heen kan kijken.

 

 Angst-Vertrouwen, 2007.

mandala tekenen mandala tekenen mandala tekenen mandala tekenen

Omschrijving:
Bij de mandala 'Angst-Vertrouwen' had ik van tevoren wel een thema. Vanuit het doorleven van het thema 'Angst-Vertrouwen' ben ik begonnen met tekenen. Ik had geen idee hoe ik het thema vorm zou geven. Op mijn gevoel pakte ik de kleuren, trok ik de lijnen en maakte ik de vormen die ik op dat moment mooi vond. Gaandeweg ontstond de 1e vormgeving. Zo'n eerste vormgeving gebruik ik wel vaker om er gevoelsmatig verder op voort te bouwen. Tegelijkertijd blijf ik dan zoveel mogelijk open voor alles wat wil ontstaan.

Aanvankelijk zijn het voor mij spetters die omhoog spatten (1 en 2). Daarin ontstaan figuren die uit angst vol schrik met de armen omhoog springen: "HELP!" Bij de 3e afbeelding heb ik het papier een halve slag gedraaid. Dan komt het zwartste zwart tevoorschijn: nog meer angst.

Bij de laatste afbeelding (4) zie je dat het donker van de angst zich verder uitgebreid heeft, de figuren verdwijnen, de spetters blijven en worden lichtjes in het donker. Uiteindelijk ontstaat er bovenin een grote wit-gele halve cirkel als licht aan de horizon.

Betekenis:
Bij het achteraf bezien van het resultaat, komt in me naar boven dat het donker als het ware het licht draagt: de angst is dan verdwenen en het vertrouwen is sterk aanwezig.

 

Binnen of ook buiten de cirkel tekenen?

In principe wordt een intuitieve mandala binnen een cirkel getekend. De cirkel biedt de veiligheid en de bescherming om vorm te geven aan wat intuitief bij je op komt. Zelf begin ik altijd binnen een cirkel te tekenen en meestal blijf ik ook binnen de cirkel.

Naarmate ik langer bezig ben met intuitief mandala tekenen gebeurt het me wel dat ik over de lijnen van de cirkel heenga of zelfs de hele ruimte buiten de cirkel erbij betrek. Zoals ik vanuit intuitie binnen de cirkel bezig ben zo laat ik het dan ook gebeuren dat de ruimte daarbuiten betrokken wordt. Vaak is het dan zo dat de buiten-ruimte een extra dimensie toevoegt aan de binnen-ruimte, zoals te zien is bij de voorbeelden.

Ik laat het dus afhangen van wat mijn intuitie mij via mijn gevoel aangeeft.

Terug naar boven