mandala tekenen

Betekenis van enkele mandala’s


Hieronder zijn een drietal mandala’s opgenomen mét de betekenis daarvan voor mijzelf. Bij het intuitief mandala tekenen ontdek ik elke keer weer iets van mijzelf waar ik veel aan heb voor mijn persoonlijke groei. Vaak meer dan ik vooraf denk dat mogelijk is. Dat is ook het geval als de mandala naar mijn idee niet goed gelukt is en/of er niet zo mooi uitziet als ik wel zou willen, of als de betekenis niet (direct) duidelijk is.

"Het leven is vol kansen voor het waarmaken         
 van je dromen en voor het vervullen 
van de diepste verlangens van de ziel", 

Hazrat Inayat Khan.

Zoals het leven vol kansen is, zo ervaar ik dat het intuitief mandala tekenen voor mij vol kansen voor mijn persoonlijke ontwikkeling is.

Mandala In diepe rust

Betekenis van de mandala In diepe rust

In diepe rust, 2010.


onder de drukte 
van alledag 
woont een geest in me

die geest fluistert
me toe

 

kom toch even zitten 
rust wat uit.
voel je vrij 
leef vanuit mij 

jouw innerlijk wezen

Betekenis van de mandala In diepe rust
Deze mandala is ontstaan na een visualisatie over het vinden van rust bij de hartslag van een boom. Die rust ervaren was zo fijn, dat ik het niet kon laten daarover te tekenen.

Ik ben eerst gaan ‘spelen’ met de schors van de boom. Gaandeweg werd die boom dikker en ontstond er verschil in een lichtere kant (links) en een donkerder kant (rechts), terwijl het midden open bleef.

Door het ‘uitschieten’ bij het tekenen van de schors ontstonden daar een paar lijntjes waar ik een mensfiguur in zag en maakte, die letterlijk in de boom stond.

Toen de cirkel af was, had ik sterk de behoefte aan een achtergrond er bij. Ja dan laat ik me daartoe verleiden. (Dat gebeurt me trouwens wel vaker).

Bij deze mandala heeft dat een extra effect gegeven, wat ik pas veel later ontdekte. Aan de rechterkant van de rechthoek is een gezicht met hoofddoek te zien die kijkt naar de boom en naar de mens daarin. Een prachtig cadeau: ik ervaar de rust, maak het mee, beleef het, ben als het ware zelf met die rust verbonden én ik kijk ernaar als toeschouwer.

Mandala Conflict

Betekenis van de mandala Conflict

Conflict, 2016
 

bedolven worden
onder woorden
van wat ik wel
en wat ik niet
moet doen

maakt me 
kleiner dan klein 
er blijft niets 
van mij over

Betekenis van de mandala Conflict
Een kleine op zich geen bijzonder mooie mandala én voor mij persoonlijk een heel betekenisvol!

In het conflict -waar het in deze mandala over gaat- voelde ik me letterlijk neergeslagen worden alsof alle leven uit me weggeslagen werd. Omdat ik al vaker ervaren had dat het intuitief tekenen me kan helpen om zo’n situatie te verwerken, ben ik aan deze mandala begonnen.

Ik kon daar al mijn gevoel over dat conflict in kwijt. Ik voelde me weer kleiner en kleiner worden. Aan het eind van het tekenen had ik echt het idee die narigheid weergegeven te hebben. Niets was minder waar. Wat ik toen zag waren allemaal uitstekende armen die mij redden! De ander wilde me niet neerslaan en kleiner maken: de ander wilde me juist helpen!

Mandala De Moeder

Betekenis van de mandala De Moeder

De Moeder, 2004
 

moeder zijn
zorgen voor
anderen

met elkaar
het leven
vieren

Betekenis van de mandala De Moeder
Naar aanleiding van het thema “Demeter”, de vruchtbaarheidsgodin, ontstond deze mandala.

In de mandala zie ik verschillende essentiële aspecten van het moeder-zijn, zoals zorgen voor haar eigen innerlijk kind, uit volle borst geven aan iedereen, vele ballen tegelijk in de lucht houden. De ballonnetjes laten zien dat ze nog veel meer mogelijkheden heeft.

Deze mandala heb ik met heel veel plezier getekend. Tijdens het tekenen heb ik me niet zo beziggehouden met wat er tevoorschijn kwam. Het was gewoon heerlijk om te doen.

Bijzonder is het wel om dan aan het eind zo’n vreugdevol en betekenisvol geheel te zien. Zo’n ervaring versterkt het vertrouwen in mijzelf. Het maakt me blij om gewoon te mogen zijn wie ik ben en hoe ik me voel.

 

Kom meer te weten over de betekenis van je mandala

Wil je graag meer weten over de betekenis van je eigen mandala, neem dan eens een kijkje bij de informatie over de workshops mandala tekenen of meld je aan voor een persoonlijk consult.

Terug naar boven