mandala tekenen

Beginnen met mandala tekenen


Mandala tekenen: benodigd materiaal

  

De Godin Persephone, 2015.

Deze godin leeft in twee werelden: de ene helft van het jaar in de wereld van de aarde, het licht én
de andere helft van het jaar in de wereld van het onderaardse, het donker.

 

Mandala tekenen: benodigd materiaal

Om te beginnen met mandala tekenen heb je weinig materiaal nodig: een velletje (print)papier, wat (goedkope) kleurpotloden, een passer (voor de cirkel) en een puntenslijper is aanvankelijk voldoende. Later kun je altijd nog beslissen ander tekenpapier en/of duurdere kleurpotloden te kopen. Creëer zo mogelijk een plekje voor jezelf waar je in alle rust kunt tekenen.

Mandala tekenen: fasen

Voorbereiden: Bij de intuitieve vorm van mandala tekenen kies je vanuit je gevoel wat je tekent. Het vraagt een zekere durf om de controle vanuit je verstand los te laten en je toe te vertrouwen aan wat je intuitie je ingeeft. Als dit nog een stap te ver voor je is, ga dan gewoon aan de slag met wat je wel aandurft en wat je wel aankan.

Inleven: De volgende vragen kunnen je helpen om te kiezen waarover je in je mandala gaat tekenen. “Waar ben je momenteel vol van (iets vrolijks of iets moeilijks)? Welke situatie komt (sterk) in je naar boven? Waar ben je benieuwd naar? Waarover wil je meer (van jezelf) te weten komen?” Beleef deze keuze en let vooral op de gevoelens die je daarbij ervaart. Deze beleving is je leidraad bij mandala tekenen vanuit je intuitie. Van daaruit gaat je persoonlijke mandala als vanzelf ontstaan.

Een cirkel maken: Trek met de passer een cirkel (= mandala) op je papier. Kies zelf hoe groot je de cirkel wil hebben. Deze cirkel biedt je de bescherming en de veiligheid om alles te kunnen weergeven wat in je opkomt. Alles is oké. Zet als je wil passende muziek op.
Tip: Geen passer in de buurt? Trek de onder- of bovenkant van een theekop om of de rand van een (ontbijt)bord!

Tekenen: Tijdens het mandala tekenen kom je ongetwijfeld van alles tegen wat je ook in je dagelijkse leven tegenkomt. Je geniet van wat er komt te staan of je vindt juist dat je alles verknoeit, je neemt juiste of verkeerde beslissingen, je ziet de weg open voor je liggen of je ervaart allemaal blokkades, enz. enz. Langzamerhand verstommen al die gedachten, al die oordelen. Dan duik je dieper in je gevoel en ga je steeds meer van binnenuit aan de slag. Je wordt rustig van binnen en je geniet van het mandala tekenen.

Afsluiten: Je merkt op een gegeven moment zelf wanneer je klaar bent met het tekenen van je mandala. Je kijkt er nog eens van een afstand naar. Door je mandala te draaien kun je het vanuit verschillende invalshoeken te bekijken.

Merk je dat je aan het oordelen bent over je mandala? Besef dan dat je gedachten over je heen tuimelen en je mandala beoordelen vanuit je verstand. Wanneer je vanuit je intuitie, vanuit liefde je mandala beziet en je de sfeer van je mandala zonder (veel) oordelen in je opneemt, ervaar je de innerlijke rust en schoonheid in je mandala én in jezelf.

Mandala tekenen: de verschillende fases

  

De Aarde, 2002.
 

Een persoonlijke ervaring van jaren geleden. 

Ik was bezig met de mandala die je hierboven ziet en voelde me daar heel prettig bij. Onderaan-rechts in de cirkel ontstond een kwetsbaar verstild gebeuren. Ik vond dat prachtig. Opeens (haast buiten mezelf om) pakte ik een kleurpotlood zonder op de kleur te letten. Ik tekende daarmee links-bovenaan de cirkel twee lange evenwijdige gebogen lijnen.

 

Ik keek ernaar en vond de kleur totaal niet passen. De sfeer van het begin was opeens heel anders. Afschuwelijk! Mijn reactie was fel: ik vond mijn tekening totaal verknald. Weer rustig geworden ben ik toch doorgegaan. Uiteindelijk werd het lelijke gedeelte een grote slang, die het mooie kwetsbare, verstilde gedeelte van de mandala beschermde. Een prachtige ervaring, waar ik ook nu nog vaak aan terug denk. Ik pas die ervaring nog steeds toe als het in mijn mandala of in mijn leven niet gaat zoals ik wil. Daarmee groeit mijn vertrouwen dat het wel goed komt. Mijn behoefte om alles te controleren verdwijnt dan (weer). Door dat vertrouwen ontstaan mooie onbedachte en onverwachte mandala's. In mijn gewone dagelijkse leven ervaar ik dat als "Go with the flow".

 

Mandala tekenen bij Amandula

Mandala tekenen is bij Amandula het intuitief vormgeven aan persoonlijke ervaringen en gevoelens. Dat geeft je ook in je dagelijkse leven meer rust.

Terug naar boven