mandala tekenen

Voorbeeld uit Online Atelier


De donkere decembermaand wordt bij Amandula gebruikt om te tekenen op zwart papier. In 2021 met het aanbod “Licht in het donker”. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen licht dat zich verspreid vanuit een bron én licht dat gereflecteerd wordt. Zoals gebruikelijk bij een inleiding werd ook bij dit aanbod extra informatie gegeven als inspiratie voor het gaan maken van een eigen intuitieve mandala.

MMandala Winter van Janne

Winter van Janne


December 2021

Uitwerking Intuitieve Mandala, 'Winter' van Janne

Op grond van het aanbod “Licht in het donker” is Janne gekomen tot het intuitief tekenen van haar mandala “Winter”. In deze mandala is onbewust zowel de bron van licht opgenomen (de zon) als het reflecteren van licht (de sneeuw). In de omschrijving bij de mandala geeft Janne aan wat deze mandala voor haar perooonlijk betekent. Uit de reacties op de mandala blijkt dat een intuitief getekende mandala meestal een onverwachte betekenis bevat met persoonlijke meerwaarde.

Plaatsing mandala in het Atelier - omschrijving door Janne

Winter, een bleek zonnetje. Sneeuw bedekt alles. Ik kruip onder een dekentje en wacht tot alles weer tot leven komt.
Ik heb deze mandala getekend omdat ik heel veel behoefte heb aan rust. Ik wilde heel veel sneeuw tekenen, ben verrast dat er toch nog veel kleur bij kwam evenals de zon. Nu ik er langer naar kijk vind ik het op een zee lijken.

Reactie op mandala door Adri (Amandula)

Zo’n witte lichte mandala krijgt op zwart papier een bijzondere uitstraling Janne! Heerlijk om tot over je neus onder een dekentje van sneeuw te kruipen. Het dekentje zelf straalt als een zee van licht. In die witte kleur van dat licht komen alle kleuren in boogjes tevoorschijn. Door die boogjes lijken het net golfjes.
De linkerkant (het verleden) komt rustig op me over. Tussen de linker en rechterkant (het heden) zie ik  een vanzelfsprekende overgang. De rechterkant (de toekomst) heeft rechts onderaan een omgekeerd boogje > als een lachend paars mondje! Nu ik dat eenmaal gezien heb kan ik me er niet meer van losmaken. Het lijkt net of het roze boogje bijna bovenaan het dekentje een dicht oog voorstelt die meelacht met het paarse mondje > een knipoog? De zon komt wat rechts van het midden van onder het dekentje tevoorschijn en schijnt met vele stralen. Door dit alles heeft de rechterkant veel meer leven/beweging in zich. Zo zie je in je mandala terug wat je zelf al in  je omschrijving heb aangegeven: wachten tot alles weer tot leven komt.
Na rusten komt leven.

Reactie van Janne

Dat boogje rechtsonder wou persé de andere kant op. En nu lijkt het een mondje! En die knipoog, geweldig! Ik blijf hem nu ook zien!
Wat fijn deze beschrijving Adri, en ook wat je zegt over de zee van licht. Het laat me anders naar mijn tekening kijken, hij is veel vrolijker dan ik in eerste instantie zag en ook vrolijker dan ik me voel. Hoopgevend dus! 

 

Klik hier om (terug) te gaan naar de Expositie Februari 2022 in de Galerie.

Terug naar boven